ProjectNew work in brick

GO WITH THE FLOW: A SCULPTURAL HOSPITAL AUDITORIUM IN BELGIUM

A sculptural hospital auditorium in Belgium.
By Dehullu Architecten
Photos Dennis De Smet

27 November 2017

AZ Groeninge teaching hospital, Kortrijk, Belgium
Above: AZ Groeninge teaching hospital, Kortrijk, Belgium

Forming part of AZ Groeninge teaching hospital in Kortrijk, Belgium, Dehullu Architecten’s sculptural 230-seat auditorium occupies a quiet corner site adjacent to and connecting with a historic villa. The latter has been converted to provide meeting rooms and break-out spaces for hospital staff, students and visitors.

 

The organic form of the 2,300- square-metre auditorium is intended to subvert the existing hospital buildings and infrastructure, which are based on a strict cartesian grid. Light grey bricks vertically-laid with a matching mortar are used to form the curving walls both inside and out. Gold-coloured doors make reference to the adjacent villa.