Category

Outdoor Space

2017 WINNER: WEST CROYDON BUS STATION

West Croydon Bus Station (Croydon) was designed by Bus Infrastructure, London Bus Services Ltd. AVV Solutions Ltd acted as the brickwork contractor using Birtley Olde English Linear bricks by Ibstock.

The new bus station is a robust and interesting take on the merging of building and landscape elements. The building takes material cues from the adjacent church with relief brickwork. The building is modest in scale, friendly and inviting, which is unusual for a building of this kind/in this urban context. The combination of differing elements is well executed: canopy, structure, furniture, planting, seating, services, lighting are all carefully considered as part of one cohesive element to soften the overall impact and break the building down into a manageable human scale. The level of coordination is high. The response to the brief and level of ambition should be acknowledged as it differs from the usual response. The choice of materials is good and offers a restrained but warm palette of brickwork and complementary materials. While brickwork is not the central element of the project it is used carefully in combination with other materials to provide a robust framework with which all other elements interact. This is a highly accomplished, exemplary project.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DOWNLOAD THE WINNERS' BROCHURE